Evde Çocuklar ile Oynanacak Oyunlar

Evde Çocuklar ile Oynanacak Oyunlar

Oyun oynamak çocuklar üzerinde sosyal, fiziksel, psikolojik ve kültürel olmak üzere birçok açıdan olumlu etki bırakır. Özellikle teknoloji kullanımının ve ekran başında geçirilen sürenin artışı ise tam tersine zihinsel gelişimi yavaşlatarak göz bozukluğundan kavrama problemlerine kadar önemli yetilerin birçoğunu olumsuz etkileme riskine sahiptir. Bu nedenle özellikle gelişim evresindeki çocuklar ile birlikte etkileşime ve katılıma dayalı oyunlar oynamanın önemi oldukça büyüktür.

Çocuklarınızla evde vakit geçirirken bir yandan onları mutlu etmek bir yandan da yeni şeyler öğrenmelerini teşvik ederek hayata hazırlamak için başvuracağınız sayısız oyun ve oyuncak türü bulunur. İşte çocuk hissetmek, yenilenmek ve birlikte gelişmek için evde çocuklarla oynanacak oyunlar!

  1. Magna Tiles

Magna tiles; Japon bir matematik profesörünün, öğrencilerine geometrik şekilleri ve kavramları öğretirken daha fazla uygulamalı deneyime gereksinim duyması vizyonundan doğan, 3 ve 99 yaşları arasındaki bütün bireylere uygun bir oyuncak türüdür. Diğer adıyla “manyetik yapı taşları” olarak bilinen magna tiles, farklı renk ve geometrideki parçaların bir araya getirilmesi ile çeşitli şekiller oluşturmaya dayanan yaratıcı bir oyundur. Bu nedenle fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklemek için sıklıkla tercih edilebilir. Çocukların sadece erken yaşlarda değil, gelecekte kazanacakları pek çok önemli beceride de katkısı olan magna tiles oyununun başlıca faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Farklı renk ve şekildeki parçaları tutup birleştirme şeklinde oynandığından ince motor becerilerinin ve el-göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcıdır.
  • Farklı renkler ve parçalar arası ilişki kurma, renkleri ve yüzeyleri tanıma yeteneklerinin gelişmesinde etkilidir.
  • Kalabalık gruplar halinde oynamaya uygun olduğundan, iş birliği yapma ve iletişim kurma benzeri sosyal beceriler üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
  • Çocukların hayal gücünü kullanarak kendi dünyalarını yansıtmalarına izin verir.
  • Yetişkinlik döneminde de önem arz eden problem çözme ve mantık kurma yetilerini pekiştirir.
  • Küçüklü büyülü birçok kare, üçgen ve çokgen parçadan oluştuğundan matematik ve geometri kavramlarının daha kolay ve eğlenceli şekilde algılanmasını sağlar.

Magna tiles çocuklarda STEM, yani science (bilim), technology (teknoloji), engineering (mühendislik) ve maths (matematik) becerilerini aynı anda güçlendirmeyi hedefleyen, ilgili tüm sağlık ve güvenlik kriterlerine uygun şekilde üretilen bir oyundur. 2 ve 3 boyutlu şekiller oluşturarak çocuklarınızla ekransız keyifli vakit geçirme süresini artırmayı hedefleyen magna tiles, çocuklarla oynanan oyunlar arasında en yaratıcı ve etkili olanıdır. Dolayısıyla uygulamalı ve renkli bir öğrenme deneyimi sunmak isterseniz, Karavan Kids üzerindeki farklı magna tiles oyun setlerini inceleyebilirsiniz.

  1. Evet-Hayır Oyunu

Dikkat ve düşünme yetilerini geliştirmeyi amaçlayan evet-hayır oyunu, 3 4 yaş çocuklarla evde oynanacak oyunlar arasında en basit olanlardan biridir. En az iki kişi ile oynanan oyundaki temel amaç, sorulan soruları “Evet” ve “Hayır” kelimelerini kullanmadan yanıtlamaktır. Sorular genellikle günlük yaşamda rahatlıkla bulunan kavramlara odaklanır ve bu sayede çocukların çevresel farkındalık kazanmasına yardımcı olur. Farklı eylemler, aktiviteler ve eşyalar arası ilişkiyi daha kolay anlayıp ifade etme süreçlerine de katkı sağlayan bu oyun, aynı zamanda ebeveyn ve çocuk arası iletişimi güçlendirerek çocukların kendilerini zorlanmadan ifade etmelerini de sağlar.

  1. Dokun ve Tahmin Et Oyunu

Dokun ve tahmin et oyunu, etkileşime dayalı bir oyundur ve dokunma duyusu yoluyla nesneleri tanıma yetisini ve bellek kapasitesini güçlendirmeyi amaçlar. Çok çeşitli objeler ile oynanan oyun esnasında çocuğun gözleri kapatılır ve eline herhangi bir nesne verilir. Sadece duyularını kullanarak nesnenin dokusunu, şeklini ve özelliklerini anlamaya çalışan çocuk, bu sayede dikkatini tek bir noktaya yoğunlaştırır ve öğrenme süreçlerine aktif şekilde katılım göstermiş olur.

  1. Kelime Türetme

En basit ve öğretici oyunlardan olan kelime türetme, her yaş grubuna rahatlıkla uygulanabilen ve kelime dağarcığını genişleterek kendini ifade gücünü artırmayı hedefleyen bir oyundur. Çeşitli oyun setleri veya evdeki kalem, kağıt gibi temel kırtasiye malzemeleri kullanılarak oynanabilen bu oyun, 3 ila 10 yaş evde oynanacak oyunlar arasında en popüler olanlarından biridir. Oyuna başlangıç için çocuğa belirli bir kelime ve değişik harfler verilir. Çocuk, elindeki harfleri kullanarak verilen kelime ile bağlantılı yeni kelime oluşturmaya çalışır ve oyun bu şekilde karşılıklı sıralama şeklinde devam eder. Düşünsel esnekliği artırarak kelimeler arası bağlantılar kurma ve dil becerilerini geliştirme etkisi olan oyun, çocuğun yaş grubuna uygun kelimelerin yardımıyla çok daha faydalı ve eğlenceli hale getirilebilir.

  1. Minder Kapmaca

Ebeveyn etkileşimi ile oynanan çocuk oyunları evde kaliteli vakit geçirmeyi ve uygulamalı bir öğrenimi teşvik eder. Bunlar arasında en keyifli olanlarından biri de fiziksel aktiviteyi ve koordinasyon yeteneğini birleştiren minder kapmaca oyunudur. Müzik eşliğinde oynanan bu çok oyunculu oyunda, müzik kontrolü için bir kişi belirlenir ve diğer kişiler müzik başladığında minderler etrafında dans etmeye başlar. Müziğin durduğu anda ise herkes bir minder üzerine oturarak yer kapmaya çalışır. Açıkta kalan oyuncu sonraki tur müziği kontrol eder ve oyun bu şekilde devam eder. Nesne, durum ve olaylara odaklanarak konsantrasyonu artırmayı hedefleyen minder kapmaca, aynı zamanda müzik eşliğinde ritmik hareket etmeyi sağlayarak koordinasyon ve denge yetilerini de geliştirir. Ayrıca stres atmaya yardımcı olur ve çocukların fiziksel enerjilerini sağlıklı şekilde boşaltmasını sağlar.

Çocuklarınızın arkadaşları ve aile üyeleri ile birlikte ya da kendi başlarına oynayacakları eğitici oyuncak setlerini kullanarak, vakitlerini yaratıcı ve öğretici bir eylemle doldurmalarını sağlayabilirsiniz. Çocuk gelişimindeki olumlu etkileri ile bilinen magna tiles da dahil olmak üzere farklı yaş gruplarına elverişli ve kaliteli oyuncaklar satın almak isterseniz, güvenilir ödeme seçenekleri ile öne çıkan Karavan Kids adresini tercih edebilirsiniz.

Etiketler: oyun
Şubat 16, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR