Frizbi Nedir? Çocuklar için Faydaları

frizbi nedir

Frizbi; plastik ve benzeri hafif malzemeden yapılan, böylece havada kolayca hareket eden bir oyuncaktır. Bulunduğu ilk günden beri her yaştan insanın ilgisini çeken, kimi zaman ise köpek eğitimlerinin bir parçası olan frizbi, çocuk gelişiminde de önemli bir yer kaplar. Çocuklar ile frizbi oynamanın açık havada geçirilen kaliteli vakitten ziyade fiziksel ve zihinsel birçok faydası bulunur. Peki frizbi nedir ve nasıl oynanır?

Frizbi Nedir?

Frizbi; sıklıkla “uçan disk” ve “disk” gibi isimlerle anılan, 20-25 cm çapında yuvarlak, havada uçan oyuncaklara verilen isimdir. İlk frizbi, 1880’li yıllarda Amerikalı bir fırıncı olan William Russell Frisbie tarafından reklam amacıyla üretildi ve teneke kaplarda satılan turtaların altında tabak olarak kullanıldı. 1950’li yıllarda patentlenip plastikten üretilerek yeniden piyasaya sunulan frizbi oyuncak ise kısa sürede dünya genelinde ün kazanarak günümüzün en popüler eğlence ve spor araçlarından biri haline geldi.

Frizbi Nasıl Oynanır?

Disk şeklindeki plastik plaklar olan frizbiler, özel tasarımı sayesinde havada süzülen ve böylece kullanıcısına atıp yakalama şeklinde oynama imkanı sunan oyuncaklardır. Frizbinin alt ve üst yüzeyi kavisli yapıdadır. Bu özellik her iki yüzeydeki hava basıncının değişken olmasını ve frizbinin havada uzun süre kalmasını sağlar. Kullanıcı tarafından bir kez atıldıktan sonra dönerek havada hareket eden frizbi, yapısındaki hafif malzeme ve hava akımının etkisiyle uzun mesafeler katedebilir. Bu da kullanıcıya tek başına veya kalabalık ya da küçük gruplar halinde frizbi oynama imkanı sunar.

Açık havada yapılacak en keyifli aktivitelerden olan frizbi oyunu şu özelliklere sahiptir:

  • Frizbi havada uzun süre kaldığından açık ve geniş alanda oynanması önerilen bir oyundur. Park, plaj, bahçe, okul bahçesi gibi alanlar frizbi oynamak için mükemmeldir.

  • Frizbi oynayan kişi sayısı değişkendir. Tek başına oynama imkanı sunsa da en keyifli hali en az iki kişiyle veya takımla oynanan versiyonudur. Kişi sayısı ne kadar fazla ise oyun o kadar eğlenceli hale gelir.

  • Oyun esnasında oyunculardan biri frizbiyi döndürerek havaya atar ve karşı taraf atılan frizbiyi yere düşürmeden yakalamaya çalışır. Takım halinde oynanan oyunlarda ise oyuncular frizbiyi takım arkadaşlarına ulaştırmaya çalışır, rakip takım da atılan frizbiyi tutmaya çalışır. Önceden belirlenen skora ilk ulaşan kişi veya takım oyunu kazanır.

Frizbi Çeşitleri Nelerdir?

Ortaya çıktığı ilk dönemde UFO’ya benzerliği ile ilgi çeken frizbiler günümüzde park, piknik, kumsal gibi açık alanlarda tek başına veya takım olarak en çok oynanan oyuncaklardandır. Renk, tasarım ve ebat bakımından fazlasıyla değişken olduğundan her yaştan bireyin kullanımına elverişlidir. Ayrıca sportif etkinliklerde kullanılmak üzere üretilen daha profesyonel ve özel açılarda geliştirilmiş modelleri de bulunur. En yaygın modeli ise standart ebatlarda ve renkli malzemeden üretilen 20-25 cm çaplı, 125-200 gram ağırlıklı modellerdir.

Frizbi Oyun Çeşitleri

Frizbi, erişilebilir ve eğlenceli bir oyuncak olduğundan birçok farklı şekilde ve teknikle oynanabilir. Dünya genelinde turnuvaları yapılan ve her biri kendi sınırlamaları ile kurallarına sahip olan en popüler frizbi oyunları ise şunlardır:

Serbest Stil

En yaratıcı frizbi oyunudur ve müzik eşliğinde estetik manevra, fırlatma, yakalama hareketleri yapmayı gerektirir. Tek başına veya takım halinde oynanabilir.

Ultimate Frizbi

Hızlı ve hareketli bir takım oyunudur, dünya çapında turnuvaları düzenlenir. Genellikle 7 kişilik takımlar geniş bir spor sahasında paslaşarak frizbiyi rakip puan bölgesine ulaştırmaya çalışır.

Frizbi Golf

Golfün, gol topu yerine frizbi ile oynandığı versiyonudur. Oyundaki amaç diski, çeşitli ağaçlar ve doğal engeller arasından geçirerek bitiş direğine ulaştırmaktır.

Cesaret

En zor ve zahmetli frizbi oyun stilidir ve birbirinden 14 metre uzaklıktaki iki kişi arasında oynanır. Kişiler diski karşı tarafa sert şekilde atar ve yakalayamamasını hedefler. Bu nedenle fazlasıyla fiziksel enerji ve efor gerektirir.

Frizbinin her hali keyifli ve eğlencelidir. Özellikle iki kişilik veya daha kalabalık gruplar halinde yapılan bir frizbi etkinliği, oyuna dahil olanlara enerji ve mutluluk vererek günü bir anda değiştirebilir.

Frizbi Oyununun Çocuk Gelişiminde Etkisi Nedir?

Frizbi, hem kolay erişilebilir hem de güvenli ve eğlenceli bir oyuncak olduğundan çocuklarla birlikte oynamak için uygundur. Ebat, renk ve tasarım bakımından dikkat çekici olan frizbiler, 2 yaşından büyük çocuklarda gelişime olan olumlu yönüyle öne çıkar:

  • Frizbi oynamak, çocuklarda fiziksel aktivite açısından oldukça teşvik edicidir. Fırlatma, yakalama, koşma, zıplama gibi farklı hareketler içerdiğinden kas gelişimine ve dengeye yardımcıdır. Ayrıca etkili bir kilo verme yöntemidir ve çocuklarda ideal kilonun korunmasına katkı sağlayarak fiziksel kondisyonu iyileştirir.

  • Frizbi oynarken yapılan diski atma ve tutma hareketleri el-göz koordinasyonunu geliştirir. Aynı zamanda beyin aktivitelerinin artmasını sağlayarak hızlı karar vermeye, sorun çözmeye ve kas yönetimine de faydalı olur.

  • Bazı oyunlarda stratejik hamleler ve hareketler yapmak gerekir. Bu tür eylemler çocuklara hedeflere ulaşma ve başarı gibi konularda yardımcı olur. Ayrıca öz güveni pekiştirir.

  • Genellikle takım halinde oynandığından sosyal becerilerin gelişmesine yardımcı olur ve özellikle asosyal çocukları iletişim, iş birliği, takım oyunu gibi yetiler kazanmaya teşvik eder. Ek olarak aile ve arkadaşlık bağlarını güçlendirmede de etkilidir.

  • Frizbi genellikle açık hava aktivitesi olarak planlandığından çocuklara dışarıda zaman geçirerek stres atma avantajı sağlar. Böylece hem mental hem fiziksel zindelik kazandırır.

Açık havada geçirdiğini sıradan bir günü eğlenceli bir frizbi etkinliğine dönüştürerek çocuğunuza pek çok açıdan fayda sağlamanız mümkün. Sağlıklı gelişimi destekleyen rengarenk Karavan Kids frizbi çeşitleri ile mutlu anılar biriktirebilir ve çocuğunuzu spora teşvik edebilirsiniz. Piyasanın en uygun oyuncak ve frizbi fiyatları için Karavan Kids resmi i̇nternet sitesini ziyaret etmeyi unutmayın!

Etiketler: oyuncak
Kasım 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR