Mama Kaşığı Nedir, Doğru Mama Kaşığı Nasıl Seçilmelidir?

Mama Kaşığı Nedir, Doğru Mama Kaşığı Nasıl Seçilmelidir?

Günden güne büyüyerek gelişen bebeklerin beslenme alışkanlığı hızla değişir. İlk 6 ay kesintisiz anne sütüyle süren beslenme zamanla ek gıda ve formül desteğiyle tamamlanmaya başlar. Ancak kimi zaman bebeğin hayatına yeni besin maddeleri eklemek beklenenden zor olabilir ve bu durum hem anne hem bebek açısından fazlasıyla stresli hale gelebilir. Bebeğin değişen beslenme tarzına uyum sağlamasına yardımcı olan mama kaşığı ise doğru tercih edildiğinde annenin işini fazlasıyla kolaylaştırabilir. Peki mama kaşığı nedir ve nasıl olmalıdır?

Mama Kaşığı Nedir?

Bebek hayatındaki en önemli değişikliklerden biri ek gıdaya geçiş aşamasıdır çünkü bir yandan anne sütü ile beslenmeye devam eden bebeğin, diğer yandan dengeli bir beslenme planına alıştırılması gerekir. Bu dönemde biberona ek olarak kullanılan mama kaşığı, 6 ayı geçen bebekleri ve küçük çocukları değişen beslenme tarzına daha kolay alıştırmak için tasarlanmış bir kaşık türüdür. Genellikle esnek, yumuşak, geniş ve düz yapıda olan bebek mama kaşığı basit bir ürün gibi görünse de aslında birçok açıdan işlevseldir:

  • Mama kaşığı bebeklerin ağzına kolayca giren yapıdadır ve bu sayede beslenmenin daha kolay, rahat, hızlı tamamlanmasını sağlar.
  • Fazlasıyla hafiftir ve yumuşak başlıdır, böylece bebeğin ağzına herhangi bir zarar vermez.
  • Bebek sağlığına zarar vermeyen malzemelerden üretilir ve kolay temizlenir.
  • Bebeğin kendi başına yemek yeme alışkanlığı kazanmasına ve tutma, kavrama, kaşığı ağza götürme gibi hareketleri daha çabuk öğrenmesine yardımcı olur.

Bebeğin beslenme saatlerine ekleyeceğiniz sağlıklı bir yenidoğan mama kaşığı seti, gün içindeki beslenme ihtiyaçlarını daha kolay karşılamanıza yardımcı olarak sizin için hayat kurtarıcı bir araca dönüşebilir.

Mama Kaşığı Çeşitleri Nelerdir?

Mama kaşıkları farklı stillerde ve renklerde üretilen, bebeğin yaşına ve gereksinime göre boyutu değişiklik gösteren önemli beslenme ekipmanlarıdır. Boyut, renk, tasarım gibi fiziksel özellikleri değişen mama kaşığı genel olarak 3 farklı malzemeden yapılır. Bunlar şu şekilde sıralanır:

  1. Silikon Mama Kaşığı

Bebekler için en iyi mama kaşığı dayanıklı, esnek ve yumuşak bir malzeme olan silikondan üretilen kaşıklardır. Bebek ağzına mükemmel uyum sağlayan silikon uçlu mama kaşığı, yüksek sıcaklığa dayanıklı bir üründür ve kaynatılarak veya sterilizatör yardımıyla kolayca temizlenebilir. Uzun süre renk değişikliğine uğramayan, şekli bozulmayan ve ısırma veya çiğnemelere karşı direnç gösteren silikon mama kaşıklarının bebek sağlığına herhangi bir zararı bulunmaz.

  1. Plastik Mama Kaşığı

Silikondan sonra en çok tercih edilen mama kaşığı malzemesi plastiktir. Isırma ve çiğnemelere benzer şekilde yüksek dayanım gösteren plastik mama kaşığı, silikon mama kaşığına kıyasla zamanla rengi değişen bir üründür. Ayrıca ısı dayanımı silikon malzeme kadar yüksek değildir, bu nedenle zamanla kir tutarak hijyenik özelliğini kaybedebilir ve bebek sağlığına riskli hale gelebilir.

  1. Metal Mama Kaşığı

Metal mama kaşığı ısı ve darbe dayanımı yüksek bir tür olmasına rağmen bebek kullanımına fazla uygun değildir. Kırılmaz ve paslanmaz yapısı ile ilgi çeken metal mama kaşıkları, sert malzemeli ürünlerdir. Bu nedenle beslenme sırasında bebeğin dudaklarına, ağzına veya diline zarar verebilirler. Genellikle metal mama kaşıklarının, yemek yemeyi öğrenmiş daha ileri yaşlı çocuklarda kullanılması önerilir.

Bunların yanı sıra; farklı tasarıma sahip olan bambu ve silikon karışımı kaşık türleri de bulunur. Bambu, doğallığı ve sağlığı ile öne çıkan bir malzeme olsa da çabuk kırılır, çizilir yapıdadır. Bu nedenle özellikle besin geçişi yeni gerçekleşen bebeklerin kullanımına elverişli değildir. Ayrıca her kaşık farklı renk, tasarım ve desen özelliklerine sahip olabilir. Dolayısıyla bebeğiniz için en doğru mama kaşığını seçerken silikon mama kaşığı gibi hem sağlığını tehdit etmeyen hem de ona yüksek konfor sunan modellere yönelmeniz daha doğru olabilir.

Mama Kaşığı Nasıl Kullanılır?

Bebeğin ek gıdaya geçmesiyle birlikte en sağlıklı mama kaşığı kullanımı için bazı ipuçlarının takip edilmesi önerilir. Temin ettiğiniz mama kaşığını her öğün öncesinde ve sonrasında iyice temizlemeniz ve bebeği besleyeceğiniz gıdayı önden hazırlamanız kolaylık açısından önemlidir. Bebeğinizi mama kaşığı ile beslenmeye alıştırma evresinde ise; kaşık kullanımını, bebeğin mutlu ve aç olduğundan emin olduğunuz bir aralığa planlamanız daha doğru olur. İlk denemelerde aceleci davranmamak ve mamayı kaşığa azar azar alarak bebeğinizi beslemek, onu korkutmadan süreci tamamlamanıza katkı sağlar. Beslenme rutinine düzenli olarak eklediğiniz mama kaşığı, zamanla bebeğin zorlanmadan tutmaya başladığı bir araca dönüşecektir. Bu aşamadan sonra onu izleyerek ve gereken yerlerde ufak dokunuşlarla ona destek olarak, kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Doğru Mama Kaşığı Nasıl Seçilir?

Bebeğiniz için yaptığınız her ekipman tercihinde ekstra dikkatli olmanız gerekir. Doğrudan yeme-içme ile ilişkili olan mama kaşığı seçimi de bunlardan biridir ve sağlıklı bir ürün şu özellikleri taşımalıdır:

  • Yapısında zararlı kimyasal ve BPA barındırmamalıdır.
  • Silikon malzemeden üretilmiş olmalıdır.
  • Kolay kavranabilmelidir.
  • Bebek ağız yapısına uygun olmalıdır.
  • Bebeğin ilgisini çeken tasarımda olmalıdır.
  • Kolay temizlenmelidir.

Bunların yanı sıra; seçimizini bütçe dostu, uzun ömürlü ve set olarak gelen bir üründen yana yapmanız da işlevsellik ve kullanım açısından ekstra avantaj elde etmenize yardımcı olabilir.

Ne Zaman Mama Kaşığı Kullanılmalıdır?

Mama kaşığı, bebeğin yaşına ve beslenme tarzına göre değişmekle birlikte genellikle 6. ay sonrasında kullanım için tasarlanmıştır. Ancak her bebeğin gelişim süreci benzersizdir, bu nedenle mama kaşığına geçiş ile ilgili kesin bir tarih bulunmaz. En sağlıklı kararın, bebeğin büyüme hızına, beslenme miktarına ve alışkanlıklarına bağlı olarak anne tarafından verilmesi gerekir.

Mama Kaşığı Nasıl Yıkanmalıdır?

Mama kaşığı temizliği en az kullanımı kadar önemlidir. Silikon malzemeden yapılan mama kaşıkları kolay temizlik özelliği ile öne çıkan ürünlerdir. Bu nedenle Karavan Kids gibi sağlıklı mama kaşığı üreten bir markadan yapacağınız alışveriş, size sadece kullanım değil hijyen açısından da büyük avantaj sağlar. Elde veya makinede yıkamaya uygun olan Karavan Kids silikon mama kaşığı modellerini, yüksek sıcaklıkta ve bebekler için geliştirilmiş bir deterjan veya sabun yardımıyla kolayca temizleyebilirsiniz.

Siz de bebeğiniz için en sağlıklı ve doğru ekipman tercihleri yapmak isterseniz, Karavan Kids adresi üzerinden ihtiyaçlarınızı sepete eklemeye hemen başlayabilirsiniz!

Etiketler: bebek
Kasım 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR