Uyku Arkadaşı Nedir? Kaç Aylıkken Verilir

Uyku Arkadaşı

Bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından uykunun önemli bir rolü bulunur. 0-12 ay arasındaki bebekler günde 14-16, hatta 16-18 saat boyunca uyuyabilirler. Bu süreçte elbette annelerini ya da babalarını yanında isterler. Fakat bebeklerin bir noktadan itibaren tek başlarına uykuya dalmayı öğrenmeleri gerekir. Bu da ancak bebeklerin güvenebilecekleri ve sevebilecekleri bir uyku arkadaşı ile mümkündür. Peki uyku arkadaşı nedir ve bebeklerin yalnız uykuya geçiş döneminde ne gibi avantajlar sağlar?

Uyku Arkadaşı Nedir?

Uyku Arkadaşı

Bebeklerin, ebeveynlerinin desteği olmadan uykuya dalmalarını sağlayan nesneler ya da oyuncaklar uyku arkadaşı olarak adlandırılır. Sesi ya da ışığı olmayan bu basit nesne ya da oyuncaklar ile bebeğiniz kendisini güvende hisseder. Uyku arkadaşları genellikle peluş oyuncaklar arasından seçilir. Fakat annelerin kokusunun sindiği bir tülbent, bir kıyafet ya da herhangi bir eşya da olabilirler. Bebekler yatağa yattıktan sonra uyku arkadaşlarına sarılmaları, koklamaları, oynamaları ve hatta emmeleri rahatlamalarına ve böylelikle uykuya daha kolay bir şekilde dalmalarına yardımcı olur.

Bebekler uyku arkadaşına alıştıkları ve onunla uyumaya başladıkları zaman, uykularından uyansalar bile uyku arkadaşını yanlarında görür, kendilerini güvende hisseder ve yeniden uykuya dalabilirler. Burada en önemli nokta, bebeğin kendisini yalnız hissetmemesidir. Bebeğin uyku arkadaşını zaman içerisinde uyku ile ilişkilendirmesi ve onunla bir bağ kurması uykuya dalma sürecini hızlandırır. Siz de 0-12 yaş arası bebekler için peluş oyuncak seçeneklerini inceleyerek bebeğinize bir uyku arkadaşı seçebilirsiniz.

Bebeklerde Uyku Arkadaşı Kaç Aylıkken Verilir?

Bebeklerde “uyku arkadaşı kaç aylıkken verilir?” sorusunun cevabı 4. aydan sonrası olarak kabul edilir. Çünkü bebekler doğduktan sonra ilk 4 ayının anne ile temas halinde geçmesi önerilir. Ayrıca bebekler bu dönemde kundaklanarak uyuduklarından uyku arkadaşı gerekmez. Bu yüzden uyku arkadaşı için en ideal zaman 4. aydan sonrasıdır. Peki bebeklerin sağlığını tehdit etmeyecek en iyi uyku arkadaşı nasıl olmalı ve nasıl seçilmeli?

Uyku Arkadaşı Nasıl Olmalı?

Bebekler uyku arkadaşlarına sarılır, onları yüzüne sürer, belki yüzünün üzerine kapatır, koklar ve hatta emerler. Bu yüzden uyku arkadaşı seçiminin özenli olarak, bebeğinizin sağlığını tehdit etmeyecek şekilde şekilde seçilmesi gerekir. Nitekim bebeklerde uyku arkadaşı seçiminde şu önemli noktaları göz önünde bulundurmalısınız:

  • Bebekler uyku arkadaşını muhtemelen emecektir. Bu yüzden yutma ihtimali bulunmayan ya da üzerinde yutulabilecek kadar küçük parçaların olmadığı bir uyku arkadaşı seçilmelidir.
  • Tüylü oyuncaklar boğaza kaçıp soluğu tıkama riskini de beraberinde getirdiği için uyku arkadaşının tüysüz olması gerekir.
  • Bebeğin yüzünü örtme ve nefesini kesme ihtimali bulunduğundan çok büyük oyuncaklar ya da eşyalar tercih edilmemelidir.
  • Uyku arkadaşı üzerinde etiket ya da fermuar gibi kesiğe ya da çiziğe neden olabilecek parçalar bulunmamalıdır.
  • Yumuşak malzemeden üretilmiş olmalı, bebeğin narin tenine zarar verebilecek ya da tahriş edebilecek zararlı boyaları ve kimyasal maddeleri içermemelidir. Pamuklu, yıkanabilir ve mümkünse organik malzemeden olmalıdır.
  • Bebekler kendilerini rahat hissetmek için uyku arkadaşını elleriyle kavrayabilmelidir.
  • Fil, tavşan ya da zürafa gibi sevimli hayvan oyuncakları bebeklerin uykuya dalmasını kolaylaştırabilir.

Uyku arkadaşını bu önemli noktaları göz önünde bulundurarak seçmek hem bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırır hem de onun güvende olduğundan emin olmanızı sağlar. Peki bebeğe uyku arkadaşı nasıl alıştırılır ve uyku arkadaşı kullanmanın ne gibi faydaları var?

Uyku Arkadaşı Nasıl Alıştırılır?

Bebeklerin uyku arkadaşlarına alışması biraz vakit alabilir. Bu yüzden bebeklerin uyku arkadaşını sevmediği düşüncesiyle uyku arkadaşı kullanmaktan vazgeçmek doğru değildir. Uyku arkadaşlarının bebeklerin uyku ile ilişkilendirdikleri ve bağ kurdukları bir nesne olması gerektiğinden uyku arkadaşının sürekli olarak bebeklerin yanında bulunması önemlidir. Bebeklerin uyku arkadaşına alışması için yapılabileceklerden bazıları şu şekilde:

  • Uyku arkadaşı sıradan bir oyuncak değildir. Bu yüzden bu oyuncağın ya da nesnenin uykuyla ilişkili olduğunun anlaşılması için sürekli bebeğin yatağında bulunmalıdır.
  • Bebekler uyumayacakları zamanlarda uyku arkadaşı ile oynamamalıdır.
  • Anne kokusu bebekler için önemlidir. Bu yüzden anne kokusunun oyuncağa geçmesi için uyumadan önce bu oyuncağı kıyafetinizin içine yerleştirebilirsiniz. Ya da herhangi bir kıyafetinizi ya da aksesuarınızı uyku arkadaşına giydirebilirsiniz.
  • Uyku arkadaşının kaybolması ya da zarar görmesi ihtimaline karşı yedekli olarak alınması ya da benzerinin yedekte bulunması önerilir.
  • Tatil ya da seyahat gibi durumlarda uyku arkadaşı mutlaka bavulda olmalıdır.
  • Uyku arkadaşına bir isim koymak bebeğinizin ona alışmasını kolaylaştırır. Seçtiğiniz isim bebeğinizin kolay bir şekilde telaffuz edebileceği iki heceli lili ya da pepe gibi isimler olabilir.

Uyku arkadaşına alışma süreci her bebek için farklıdır. Bazı bebekler uyku arkadaşına hemen alışırken bazı bebeklerin ise alışması uzun vakit alabilir. Bebeklerin uyku arkadaşına alışmaması ya da reddetmesi durumu bir problem olarak kabul edilmez.

Uyku Arkadaşının Faydaları

Uyku arkadaşları bebeklerin kendilerini güvende hissetmeleri ve kolay bir şekilde uykuya dalabilmeleri açısından son derece önemlidir. Bebeklerde uyku arkadaşı kullanmanın faydalarını ve avantajlarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Uyku arkadaşı bebeklerin yalnızlık hissetmelerine engel olur.
  • Gece uykularından uyandığı zaman uyku arkadaşını görerek kendisini güvende hisseder ve ağlama krizlerine girmez.
  • Uyku arkadaşını gördüğü zaman uyku zamanının geldiğini anlar ve bu da uykuya dalmasını kolaylaştırır.
  • Özellikle 0-3 yaş arasındaki çocukların ebeveynleri olmadan uykuya dalması bir birey olduklarını hissettirerek kendilerine karşı duydukları güvenin artmasını sağlar. Artık bir şeyleri tek başlarına yapabileceklerini anlamaya başlarlar.

Siz de uyku arkadaşı sayesinde bu avantajlara sahip olmak isterseniz Karavan Kids peluş oyuncak modellerini inceleyebilir ve güvenli ödeme yöntemleriyle hızlı bir şekilde sipariş oluşturabilirsiniz.

Etiketler: uyku arkadaşı
Eylül 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR