Yiyecek Termosu Nedir? Nasıl Kullanılır?

yiyecek termosu

Günümüzde pek çok birey hem sağlıklı hem de ekonomik yiyecekler tüketmeyi hayatının önemli bir kuralı haline getirmiş durumda. Çünkü hem gıda maliyetleri çok yüksek hem de gıda güvenliği konusunda ciddi soru işaretleri var. Bu yüzden insanlar yemeklerini evde hazırlamayı ve yanlarında taşıyarak gün içerisinde tüketmeyi tercih ediyor. Bu durum hem gıda masraflarının azalmasını hem de her zaman hijyenik ve sağlıklı ürünler tüketilmesini sağlıyor. Bu yüzden artık tıpkı su ve kahve termosları gibi yiyecek termosları da popüler hale gelmiş durumda. Peki yiyecek termosu kullanımı nasıl, hakkında neler bilmek gerekiyor?

Yiyecek Termosu Nedir?

İçerisine soğuk ya da sıcak yiyeceklerin konulduğu ve ısıyı uzun süre muhafaza eden termoslar yiyecek termosu olarak adlandırılır. Dış yüzeyi metalden ya da plastikten yapılan bu tarz ürünlerin iç yüzeyi ise izolasyon malzemesi ile kaplıdır. Ekonomik, hijyenik ya da sağlık gibi nedenlerle yiyeceklerini yanında taşımak isteyenler için son derece kullanışlı ürünlerdir. Günümüzde ebeveynlerin çocukları için de tercih ettiği yiyecek termosları, beslenme çantaları için bir alternatif oluşturur.

Yiyecek termosları çalışan insanlar için sağlıklı yiyecekleri yanlarında taşımak, piknik gibi aktivitelerde yiyecekleri sıcak tutmak ya da çocukların okulda ihtiyacı olan yemekleri yiyebilmelerini sağlamak için en işlevsel ürünlerden biri olarak kabul edilir. Özellikle dışarıda yemek yemenin maliyetlerinin arttığı düşünülürse, tercih edilebilecek en ekonomik çözüm olarak değerlendirilebilir.

Yiyecek Termosu Nasıl Kullanılmalıdır?

Yemeklerinizi yiyecek termosu içerisine koymadan önce birtakım kuralları göz önünde bulundurmanız, hem yemeğinizin taze kalması hem de sağlık ile ilgili risklerin ortadan kaldırılması adına önemlidir. Yiyecek termosunun doğru kullanımı için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • Yemeklerinizi yiyecek termosunun içine doğrudan koymak doğru bir yöntem değildir. Çünkü termosun öncelikle hijyenik hale getirilmesi gerekir.
  • Termosun içini detaylı bir şekilde temizledikten sonra içini sıcak su ile doldurun ve yaklaşık 5 dakika kadar bekleyin. Bu, termosun sağlıklı hale gelmesini sağlar.
  • Yemeğin piştikten ya da ısındıktan sonra termos içerisindeki suyu boşaltın, yemeğinizi termos içine koyun ve kapağını kapatın.
  • Kapağın doğru şekilde kapandığından emin olun. Çünkü en ufak bir sızıntı bile hem yemeğin dökülmesine hem de soğumasına neden olabilir.

Yiyecek termosları yemekleri oldukça uzun süreler sıcak tutabilir. Bu yüzden istediğiniz zaman termosun kapağını açarak dilediğiniz kadar yemeği tabağınıza servis edebilirsiniz. Tüm bunların dışında termos kapasitesini aşmak ve içerisine alabileceğinden fazla yemek koymak hem yemeklerin bozulmasına hem de termosun zarar görmesine neden olabilir. Eğer termosun üzerinde herhangi bir çatlak ya da kırık görürseniz, o termosu kullanmaktan olabildiğince imtina edin!

Yiyecek Termosu Çeşitleri Nelerdir?

Yiyecek termosu kullanımının yaygınlaşması ile birlikte farklı ihtiyaçlara karşılık veren çok sayıda alternatif ile karşılaşmak mümkün hale geldi. Artık hem kapasite hem de kullanılan malzeme bakımından farklı seçeneklere ulaşılabiliyor ve yaygın olarak geniş ağızlı yiyecek termosu modelleri tercih ediliyor. Yine de yiyecek termoslarını çeşitlerine göre listelemek gerekirse, şöyle bir liste yapılabilir:

  • Hem sıcak hem de soğuk yiyeceklerin saklanmasını sağlayan standart yiyecek termosları,
  • Renkli tasarımlarla ve standarda göre daha küçük boylarda üretilen çocuklara özel yiyecek termosları,
  • Farklı bölümlerden oluşan, iç içe geçen, iki sıcak yemeğin ya da birbirinden farklı sıcak ve soğuk yiyeceklerin bir arada saklanmasını sağlayan çok katmanlı yiyecek termosları.

Elbette bu listenin çeşitlendirilmesi mümkün fakat günümüzde en yaygın tercih edilen yiyecek termosu çeşitlerinin bunlar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca malzeme tercihi de yiyecek termoslarının hem fiyatını hem de kalitesini belirleyen unsurlardan.

Yiyecek Termosu Hangi Malzemeden Yapılır?

Yiyecek termoslarında hem dayanıklı hem de hijyenik olması nedeniyle paslanmaz çelik tercih edilir. Plastik malzemeden üretilen yiyecek termosları sağlıkla ve dayanıklılıkla ilgili sorunlar yaratabilir. Karavan Kids tarafından üretilen paslanmaz çelik yiyecek termosu modellerinin dikkat çekici, sağlıklı ve kullanışlı olmasını sağlayan özellikler şunlardır:

  • Hem sıcak hem de soğuk koruma sağlar, tat ve koku aktarımı yapmaz,
  • Çift cidarlı ve izotermik bir yapıya sahiptir; meyve kompostosu gibi soğuk yiyecekleri 7 saat boyunca soğuk, püre ya da benzeri yiyecekleri 6 saat boyunca sıcak tutar,
  • Geniş bir ağız açıklığı sunar,
  • Vida dişli kapağı ile yüzde 100 hava geçirmez bir yapıdadır,
  • BPA, BPF, BPS, PVC ve ftalat gibi zararlı maddeler içermez.

Çocuklar için yiyecek termoslarını tek başına alabileceğiniz gibi, Karavan Kids tarafından üretilen, suluk ve yiyecek termosundan oluşan çantalı setleri de tercih edebilirsiniz.

Yiyecek Termosu Nasıl Temizlenir?

Yiyeceklerin her zaman sağlıklı kalmasını sağlamak için yiyecek termosu temizliği son derece önemli. Yiyecek termosunu hijyenik tutmak için temizlik sırasında dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ise şu şekilde:

  • Yiyecek termosunu içindekileri tükettikten hemen sonra temizlemek önemlidir, çünkü uzun süre bekletmek yemek artıklarının kurumasına ve bakteri oluşumuna neden olabilir, ayrıca yıkaması da çok daha zor olur.
  • Yiyecek termosu içerisine sıcak su ve bulaşık deterjanı koyarak çalkalayabilir ve ardından durulayabilirsiniz.
  • İç kısmı fırça ile temizlemek çizik oluşumuna neden olabilir, bu yüzden yumuşak sünger tercih edebilir ya da elle temizleyebilirsiniz.
  • İç kısımda kötü koku oluşumunu engellemek için içini kağıt havlu ya da bez ile kurulayabilir, ters çevirerek suyunun süzülmesini bekleyebilirsiniz.
  • Yiyecek termoslarının genellikle elde yıkaması önerilir; fakat temizlik talimatlarında bulaşık makinesine yıkanabilir olduğu yazıyorsa, bulaşık makinesinde yıkamayı tercih edebilirsiniz.

Eğer siz de uzun ömürlü olarak kullanabileceğiniz, çocuklarınızın sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmayan ve renkli tasarımlarıyla dikkat çeken yiyecek termosu modellerini incelemek ve hızlı şekilde sipariş vermek isterseniz, Karavan Kids’i tercih edebilirsiniz!

Etiketler: yiyecek termosu
Kasım 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR